Składniki:
200 g miąższu z dyni
3 jajka
100 g brązowego cukru
100 g mąki pszennej
100 g mąki z kasztanów
1/2 paczki proszku do pieczenia (5g)
45 g słonego stopionego masła
5 g (50 ml) śmietany kremówki
50 g orzechów włoskich grubo posiekanych
50 g ugotowanych kasztanów grubo posiekanych
1 cm świeżego starkowanego imbiru
skórka z jednej pomarańczy
sok z jednej pomarańczy
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego lub przyprawy do piernika
cukier puder do posypania
1. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C (termostat 6). Wysmarować masłem i posypać mąką foremkę na ciasto. W misce utrzeć skórkę pomarańczową z cukrem.
Wycisnąć sok z pomarańczy.
Wycisnąć sok z pomarańczy.
2. Obrać dynię, pokroić w kostkę i dusić w garnku przez 10 minut z sokiem z pomarańczy. Rozgnieść miąższ widelcem zachowując większe kawałki.
3. Ubić cukier z jajkami. Dodać obie, przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Wlewać powoli stopione masło ciągle mieszając, a następnie śmietanę kremówkę. Na końcu wmieszać miąższ z dyni, imbir, ziele angielskie, posiekane orzechy i kasztany.
4. Wlać ciasto do foremki i piec przez 50 minut. Po wystygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem i podawać.
Gâteau au potimarron
Ingrédients:
200 g de chair de potimarron
3 œufs
100 g de cassonade
100 g de farine de blé
100 g de farine de châtaigne
1/2 sachet de levure chimique (5g)
45 g de beurre salé fondu
5 g (50 ml) de crème fleurette
50 g de noix grossièrement hachées
50 g de châtaignes cuites grossièrement hachées
1 cm de gingembre frais rapé
zeste d'une orange
jus d'une orange
1 cuillère à café de piment de la Jamaïque ou de quatre épices
sucre glace pour saupoudrer
1. Préchauffez le four à 180 ° C (th. 6). Graissez le moule à manqué avec le beurre et saupoudrez-la de farine. Dans un bol, fouettez le zeste d'orange et le sucre.
Pressez le jus des orange.
2. Pelez la courge, coupez-la en cubes et mijotez-la dans une casserole pendant 10 minutes avec le jus d'orange. Écrasez la chaire cuite avec une fourchette en laissant des morceaux.
3. Battez le sucre et les œufs. Ajoutez les deux farines tamisées avec la levure et bien mélangez. Versez lentement le beurre fondu, en remuant ensuite la crème épaisse. Enfin, ajoutez la chaire de la courge, gingembre râpé piment de la Jamaïque, les noix et les châtaignes.
4. Versez la pâte dans le moule et faites cuire au four pendant 50 minutes.
Une fois refroidi, saupoudrez le gâteau de sucre glace et servez-le.
3 commentaires:
Cudne zdjęcia i na ciasto też bym się skusiła :) Nigdy nie próbowałam połączenia dynia/ kasztany.
Jestem tu pierwszy raz, ale od pierwszego spojrzenia urzekły mnie Twoje perfekcyjne zdjęcia i wspaniałe wyszukane przepisy! Kupiłaś mnie całą, nie mogę się doczekać wypróbowania Twoich pyszności pozdrawiam gorąco!
Ciesze sie ze zdjecia sie podobaja i zycze udanego sprawdzania przepisow ;) Pozdrawiam Was obie!
Enregistrer un commentaire